Meme tümörleri, gelişmiş ülkelerde kadınlarda en sık görülen tümör türüdür; ABD'de kadınlarda görülen tümörlerin yüzde 2Tsini oluşturur. Genelolarak ka- dınlarda rastlanan 100 tümörün 18'i me- mede görülür. Batı Avrupa'da her 13 ka- dından birinde meme tümörü gelişir. Meme tümörünün gelişme olasılığı belirli özellikleri taşıyan kadınlar ara- sında daha da yüksektir.
TANI
Meme tümörlerinde erken tanı büyük önem taşır. Günümüzde uygulanan ve önerilen tanı yöntemleri şunlardır: • Her kadın adet kanamasından hemen sonra kendi kendini eliyle muayene etmeli ve memede bir kütleden kuşkulandığında hemen uzman hekime başvurmalıdır muayene edilmelidir. Kuşkulu kütle mammografiyle incele- ve gerekirse ince iğne biyopsisi ya- pılır.Kist yapısındaki kütleleri sıvı içermeyenlerden ayırmak için ultraso- nografi uygulanabilir. Memedeki iyi ve kötü huylu tümörlerde kesin tanı konmasını sağlayacak skan tahlili yoktur.
Meme tümörü tehlikesini artıran etkenler
1) Hastada daha önce meme tümörü olması(öteki:meme için tümör riski yüksektir). 2) Ailede meme tümörü olması. 3) İyi huylu meme hastalığı. 4) İlk adetin erken görülmesi, menopoza geç girilmesi ve ilk doğumun ileri yaşlarda yapılması. 5) Beslenmeyle ilgili etkenler (alkol tüketimiyle meme tümörünün görülme sıklığı arasında bağlantı kurulmaktadır). 6) İyonlaştıncı ışınım (meme tümörü tanısında kullanılan modem aygıtlar, bu tür ışınımın fazlasının doğurduğu riskleri taşımaz). 7) Hormon tedavisi (doğum kontrolü için kullanılan haplar riski artırmaz
KENDİ KENDİNİ MUAYENE
Otuz yaşını aşmış her kadın her ay, adet kanamasının başlamasından ı o gün sonra, memelerini muayene için 10 da- kikasını ayırmalıdır. Muayene için aydınlık bir ortamda aynanın karşısında dik durarak kollar vücudun iki yanına sarkıtılır (Resimde a). Bu pozisyonda memelerin bir ay ön- ceki durumuna göre büyüklük ve biçim açısından aynı olup olmadığı, deri yüze- yinde ve meme başında değişiklik görü- lüp görülmediği incelenir. Aynca bir yerinde kızanklık, ele gelen bir kütle, özellikle meme başında içe çökme ya da çekilme olup olmadığı araştınlmalı- dır (c). Daha sonra kollar yukan kaldın- lıp memenin biçimi, büyüklüğü ve yü- zeyi kontrol edilir (b). Yatarak yapılan elle muayenede (d) memeyi düzleştirip göğüs kaslannı ger- mek için kol başın üstüne kaldınldıktan sonra koltukaltı sınınndan meme başına ve göğüs kemiğinden meme başına doğ- ru enine bir paralel çizgi izlenir. Meme dokusunda saptanan her değişiklik tü- mör değildir. Normalolarak meme do- kusu küçük yumrulardan (nodül) olu- şur; bu yumrular adet kanamasından ön- ce belirginleşir ya da düzensizleşir. Ama herhangi bir kuşku durumunda he- men hekime başvurulmalı, çeşitli ince- lemeler yapıldıktan sonra gerekirse te- daviye başlanmalıdır.